Onderzoekers tonen concept 'wit' ook aan als geur

AMSTERDAM - Diverse combinaties van geuren worden door mensen als identiek aangemerkt, en dat zou wel eens een teken van een 'wit' voor geuren kunnen zijn.

Dat schrijven Israëlische neurobiologen deze week in PNAS. 

Bij het zien is wit een combinatie van diverse golflengtes die we als 'wit' waarnemen. Die combinaties van golflengtes kan verschillen, zonder dat wij het wit anders zien.

Hetzelfde verschijnsel is er met geluid; de Engelse term 'white noise' geeft aan dat er een combinatie van frequenties is die ondefinieerbaar is als toon.

Parfum

De Israëliërs hebben nu hetzelfde aangetoond met geuren. Zij maakten combinaties van 30 verschillende geurcomponenten, vergelijkbaar met het maken van een parfum.

De proefpersonen die de geuren moesten testen konden de geuren niet onderscheiden, ook al waren de 30 componenten volledig verschillend dan die van een ander monster. De onderzoekers spreken daarom van een 'wit' voor geur.

Volgens de neurobiologen strookt het ook met de verklaring 'wit' die geldt voor zicht en gehoor: dat de verschillende componenten ongeveer even krachtig zijn, en dat ze op een vergelijkbare manier worden waargenomen.

Lees meer over:
Wit

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie