AMSTERDAM - Orka Morgan is doof. De vermoedens van verzorgers in dierenpark Loro Parque op Tenerife over het gehoor van de omstreden orka blijken te kloppen, maakte het park donderdag bekend.

Internationale wetenschappers die Morgan afgelopen week aan diverse hoortests onderwierpen, bevestigen dat haar gehoor ernstig beschadigd of zelfs compleet verdwenen is.

De onderzoekers, onder wie enkelen verbonden aan Wageningen University, bestudeerden het gehoor van meerdere orka's die in het park op Tenerife leven. Alle orka's behalve Morgan bleken hersenactiviteit te laten zien in respons op geluid. De verzorgers van Morgan gaan nu meer visuele signalen gebruiken om met haar te communiceren.

Gehooronderzoek

Het gehooronderzoek dat de wetenschappers toepasten is relatief nieuw voor orka's. Eerder werden wel dolfijnen op deze wijze getest. Onderzoekers vrezen de effecten van gehoorbeschadiging door lawaai bij walvisachtigen. Omdat zij geluid gebruiken in hun oriëntatie, leidt dit mogelijk tot het aanspoelen van walvissen, dolfijnen en orka's op stranden.

Orka Morgan werd ruim twee jaar geleden ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Eerst werd het dier opgevangen in het Dolfinarium Harderwijk, maar een jaar geleden verhuisde de orka naar het park op Tenerife. Aan dat besluit moest een rechter te pas komen, omdat dierenbeschermers wilden dat Morgan werd uitgezet in de oceaan.