MOSKOU - Rusland heeft woensdag het contact verloren met zijn civiele satellieten en het Russische deel van het internationale ruimtestation ISS.

Dat heeft het persbureau RIA Novosti gemeld.

Rusland kan geen commando's naar de satellieten en zijn deel van het ruimtestation sturen. Het probleem zou zijn ontstaan door een kapotte elektriciteitskabel in de buurt van Moskou. Het persbureau citeerde een anonieme bron binnen de Russische ruimtevaartindustrie.

In reactie op het bericht van het door de staat gecontroleerde persbureau RIA Novosti liet de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos weten dat de kabelbreuk geen effect heeft op het functioneren van de satellieten voor civiele doeleinden en het internationale ruimtestation.

Roskosmos is via een omweg in staat om met de satellieten te communiceren en ze te controleren, zei de woordvoerder van de organisatie.

Kabel

Hij bevestigde dat de kabel brak in de buurt van Moskou bij werkzaamheden van een bouwbedrijf.

Volgens de woordvoerder heeft het incident geen gevolgen voor de geplande terugkeer van drie astronauten van het ruimtevaartstation ISS op 19 november.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is de kabelbreuk een relatief klein incident, met beperkte gevolgen. Een woordvoerder zei te verwachten dat de Russen de boel weer snel op orde krijgen.