AMSTERDAM - Mannelijke alcoholisten zijn slechter in het begrijpen van subtiele humor zoals ironie. Dat lijkt te komen door een verminderd vermogen tot empathie en het herkennen van stilzwijgende communicatie.

Die conclusie trekken psychologen van onder meer de de Universiteit van Brussel vrijdag in de online editie van tijdschrift Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Ze vroegen 22 alcoholisten die twee weken in een afkickkliniek zaten mee te werken aan hun onderzoek, en verzochten hen elk een niet-alcoholistische kennis mee te nemen.

Alle vrijwilligers kregen verhaaltjes te lezen met een ironisch of niet-ironisch einde. Vervolgens verzochten de onderzoekers hen een vragenlijst in te vullen over de bedoelingen en emoties van de personages uit die verhaaltjes.

Ingewikkelde emoties

De alcoholisten leefden zich minder in in de personages dan hun kennissen. Ook bleken ze de ironische eindes minder goed te snappen dan de andere deelnemers, vooral wanneer die ironie werd gebruikt om een bepaald personage te bekritiseren.

Volgens de onderzoekers toont dit onderzoek aan dat alcoholisten in het algemeen geen moeite hebben met eenvoudige emoties zoals plezier en afgrijzen, maar wel met ingewikkelder emoties zoals ironie.

Grappen

De alcoholisten bleken ook grappen die ten koste van anderen gingen lollig te vinden. De andere deelnemers begrepen deze smakeloze grappen wel, maar hadden er ook een slecht gevoel bij.

Op basis van deze studie kunnen ze niet concluderen of het de alcohol is die hen heeft afgestompt, of dat mannen die geneigd zijn alcoholist te worden, sowieso al niet zo emotioneel vaardig zijn.