AMSTERDAM - De orkaan Sandy, die grote schade heeft toegebracht aan het noordoosten van de Verenigde Staten, heeft ook vogels meegenomen die gewoonlijk niet voorkomen in de streek.

Vogelspotters zijn vogels tegengekomen uit de tropen en de Noordpool, zo meldt persbureau Reuters vrijdag (plaatselijke tijd).

Heftige stormen kunnen vogels ver weg blazen van waar ze thuis horen of van hun trekroute. De storm die deze week de VS teisterde, was een combinatie van een orkaan uit het zuiden en wind uit het noorden.

"Deze storm heeft vogelsoorten gemixt, die je anders nooit samen ziet", aldus de New Yorkse ornitholoog Andrew Farnsworth, tegen Reuters.

Farnsworth bestudeert meldingen op het online forum ebird.org en kwam daar een aantal interessante vogels tegen. Zo heeft een bezoeker een Ross' meeuw gespot ten noorden van New York. Deze meeuw is afkomstig uit het noordpoolgebied. Ook is in New Jersey er een Roodsnavelkeerkringvogel gezien, die vooral voorkomt in de tropen, zoals in het Caribisch gebied.