AMSTERDAM - Roodharigen hebben een verhoogde kans op huidkanker, óók als ze volledig uit de zon blijven.  

Hun huid blijkt een roodgeel pigment te maken dat DNA-schade veroorzaakt. 
Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers woensdag in Nature.

Mensen met rood haar en een bleke huid die nauwelijks bruint in de zon, hebben een hogere kans op huidkanker dan mensen met andere huidtypen.

Dat komt eerst en vooral doordat hun huid weinig melanine aanmaakt, het bruinzwarte pigment dat beschermt tegen de UV-stralen van de zon. Maar het komt óók door een mechanisme dat niets met de zon te maken heeft, blijkt nu. 

De meeste mensen maken naast gewoon melanine wat van het roodgele pigment pheomelanine aan. Roodharigen hebben uitzonderlijk veel van dit pheomelanine in hun huid, haar en ogen.

Vatbaar

Onderzoekers bestudeerden muizen met een rode vacht en lichte huid. De dieren hadden een genetische afwijking die ook bij mensen rood haar en een bleke huid veroorzaakt. Deze afwijking zorgt dat de muizen veel pheomelanine en geen gewoon melanine aanmaken.

De wetenschappers maakten deze muizen vervolgens zeer vatbaar voor huidkanker door ze te genetisch aan te passen. De helft van de rode muizen kreeg binnen een jaar huidkanker, ook al kregen ze geen UV-stralen.

Vrije radicalen

Daarentegen kregen zwarte muizen met een donkere huid, en dus met veel melanomine en weinig pheomelanine, veel minder vaak huidkanker. Ook albinomuizen, die in het geheel geen melanomine of pheomelamine aan kunnen maken in hun huid, kregen minder vaak huidkanker. Kennelijk is puur de aanwezigheid van pheomelamine, ook zonder zon, genoeg om muizen een verhoogde kans op huidkanker te geven.

De Amerikaanse biologen zagen ook dat de huidcellen van rode muizen meer DNA-schade opliepen dan de huidcellen van albinomuizen. Ze konden zelfs zien hoe deze DNA-schade veroorzaakt werd, namelijk door vrije radicalen. Ze denken dat pheomelanine betrokken is bij het ontstaan van zulke vrije radicalen. 

Of het ook zo werkt bij mensen moet nog blijken. Verder waarschuwen de onderzoekers dat zon de belangrijkste veroorzaker van huidkanker blijft, ook bij roodharigen.