UTRECHT - In de omgeving van Zürich zijn meerdere mensen door tekenbeten besmet geraakt met de nog grotendeels onbekende tekenziekte neoehrlichiosis.

Na een tekenbeet en infectie met de bacterie Candidatus Neoehrlichia mikurensis kunnen patiënten te maken krijgen met hoge koorts, gewichtsverlies en algehele malaise. Bovendien wordt infectie in verband gebracht met de vorming van bloedstolsels.

De nieuwe tekenziekte is nog erg zeldzaam, maar lijkt desondanks bezig met een opmars door Europa.

Zo is de ziekteveroorzakende bacterie pas sinds 1999 bekend, toen Nederlandse onderzoekers deze aantroffen in knaagdieren.

Verspreiding

In 2004 kreeg de bacterie zijn naam en in 2009 werd bij een oudere Zweedse man voor het eerst de ziekte geconstateerd, overgebracht door een tekenbeet.

Sindsdien zijn er in dat land nog enkele besmettingen gedocumenteerd in Zweden en zijn er individuele gevallen gemeld van Neoehrlichia-infectie na tekenbeten bij mensen in Denemarken, Duitsland en Tsjechië. In oktober kwam ook bericht uit China, waar inmiddels de eerste 7 besmettingen zijn geconstateerd.

Antibiotica

De meest recente toevoeging in de lijst is Zwitserland, waar in de omgeving van Zürich drie besmettingen via teken op mensen zijn vastgesteld. De Zwitserse patiënten herstelden na toediening van antibiotica.

Om te onderzoeken hoe groot de kans op besmetting in die regio is, besloten onderzoekers van de Universiteit van Zürich de bossen en bergen rond die stad uit te kammen.

Maar liefst 5 tot 10 procent van de teken blijkt er de tot voor kort onbekende bacterie bij zich te dragen, zo schrijven ze in het vakblad Journal of Clinical Microbiology.