LONDEN - De Indische gans, een van 's werelds hoogst vliegende vogels, vliegt toch niet zo hoog als gedacht. Als de vogels de Himalaya willen oversteken, vliegen ze niet over bergtoppen, maar door bergdalen.

Toch kunnen sommige dieren een hoogte van 7000 meter bereiken, meldde een internationaal onderzoeksteam in een woensdag gepubliceerde uitgave van het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Indische ganzen (Anser indicus) vliegen in de herfst van hun broedgebieden in Mongolië en Tibet naar het zuiden, richting hun winterverblijven in India. De aanname dat ze over bergtoppen van meer dan 8000 meter vliegen, kon wetenschappelijk niet worden bewezen.

Een dergelijke tocht zou ook zeer inspannend zijn voor de dieren, omdat de lucht op deze hoogte bijzonder ijl en zuurstofarm is.

5500 meter

De onderzoekers rond wetenschapper Lucy Hawkes van de Britse Universiteit van Bangor rustten 91 ganzen met een gps-zender uit om de vliegroutes te onderzoeken. Daaruit bleek dat de meeste dieren onder de 5500 meter bleven. Slechts in een enkel geval vlogen ze hoger: tot 7290 meter als ze richting het zuiden trokken en tot ruim 6500 meter als de vliegroute noordwaarts was.