AMSTERDAM – Een kunstmatig molecuul verbreekt de biologische binding die een allergische reactie in gang zet.

Amerikaanse onderzoekers van de Stanford University Medical School publiceren de ontdekking van de stof deze week in Nature.

Een allergie is een doorgeslagen, heftige reactie van het immuunsysteem. De reactie vindt plaats omdat het afweersysteem ongevaarlijke stoffen, zoals bloemenpollen of kattenharen, toch als probleemgeval aanmerkt en er een immuunreactie tegen begint.

Bij zo’n reactie wordt een speciaal type antilichamen geproduceerd, IgE, die in het bloed blijven circuleren lang nadat de pollen en kattenharen verdwenen zijn. Ze worden opgepikt en voor onbepaalde tijd gebonden aan zogenaamde mestcellen.

Als er vervolgens weer pollen of kattenharen langskomen produceert de mestcel die aan IgE gebonden is histamine, de stof die verantwoordelijk is voor typische allergiesymptomen als jeuk en een loopneus.

Verbreken verbinding

Crux in het tegengaan van een allergie, is het verbreken van de verbinding tussen IgE en de mestcel.

Dat is lastig gebleken omdat de binding tussen de twee erg sterk is. Er zijn wel medicijnen op de markt die de IgE-mestcelverbinding kunnen voorkomen, maar die moeten ingenomen worden voor een allergie zich ontwikkeld. Daarvoor is het bij de meeste mensen te laat.

Het molecuul dat de Amerikanen hebben ontwikkeld, DARPin E2-79, is echter wel in staat om IgE van de mestcel los te weken. DARPin E2-79 is ontwikkeld door intensief de binding te bestuderen en vervolgens het molecuul synthetisch in elkaar te zetten.

Het bleek dat IgE en de mestcel op twee plaatsen aan elkaar vastzitten, maar dat één van de twee bindingen af en toe een fractie van een seconde loslaat. DARPin E2-79 profiteert daarvan door precies op dat moment tussenbeide te komen om het antilichaam vervolgens los te wrikken.

De onderzoekers hopen dat hun vinding snel tot een effectievere allergiebehandeling leidt.