Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
SpaceX Dragon

Commerciële ruimtecapsule rondt missie af

WASHINGTON - De eerste commerciële ruimtecapsule SpaceX Dragon heeft zondag een veilige landing in de Stille Oceaan gemaakt.
Door ANP

Het onbemande ruimtevaartuig keerde terug naar de aarde nadat het met succes een lading vracht naar het internationaal ruimtestation ISS had gebracht.

De capsule landde op het water na een 18-daagse missie naar het ISS, aldus het bedrijf SpaceX. Het bedrijf van Paypal-oprichter Elon Musk, dat de Dragon ontwikkelde, is een van de particuliere bedrijven die samenwerken met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Het is een mijlpaal voor de Amerikaanse inspanningen om de ruimtevaartindustrie te privatiseren, met als doel de kosten te verminderen en te verspreiden onder een grotere groep dan de overheid alleen.

Vracht

De Dragon leverde ongeveer 450 kilo vracht aan het ruimtestation en nam 758 kilo aan voorraden, hardware, wetenschappelijke tests en resultaten mee terug.

SpaceX mag de komende jaren nog zeker 11 vluchten naar het ISS uitvoeren. In de toekomst moet de Dragon ook bemanningsleden naar de ruimte en terug brengen.

Aanbevolen artikelen