AMSTERDAM - Onderzoekers aan de Technische Universiteit van Darmstadt hebben een robot ontworpen die ping-pong leert spelen van menselijke tegenstanders.

New Scientist schrijft dat het apparaat werd 'getraind' door onderzoeker Katharina Muelling, die met de robotarm handmatig een aantal ballen terugsloeg.

Daarna moest de arm van die training gebruikmaken om ballen zelf terug te slaan. Als de bal op een manier kwam aanvliegen die het apparaat niet herkende, dan improviseerde de robot op basis van de eerder geleerde bewegingen een nieuwe manier om de bal terug te slaan.

Oefening

Zo kon de arm na een uur 'oefenen' 88 procent van de ballen succesvol terugslaan. Eerder werden al robots gemaakt die konden tafeltennissen, maar het is voor het eerst dat een robot zichzelf kan verbeteren door meer te oefenen.

Het werk (.pdf) van de onderzoekers wordt in november gepresenteerd in de VS. De wetenschappers willen in de toekomst meer robots bouwen die verschillende dingen kunnen doen nadat een eigenaar instructies geeft.