AMSTERDAM - Om circulerende tumorcellen in het bloed van patiënten met uitgezaaide borst-, prostaat- of darmkanker met grote betrouwbaarheid te detecteren volstaat het gebruikelijke buisje van 7.5 milliliter niet.

Dit concluderen onderzoekers van Universiteit Twente in Clinical Cancer Research.

Zogenoemde CTCs (circulerende tumorcellen), zijn kankercellen die losraken van tumoren en in de bloedbaan terecht komen.

Ze verworden dan tot 'zaadjes' van nieuwe tumoren en veroorzaken uitzaaiingen. De overlevingskansen voor patiënten nemen hierdoor drastisch af. Het detecteren en analyseren van CTCs in het bloed van patiënten is belangrijk voor het opstellen van de prognose en behandeling.

Gebruikelijke methode

De gebruikelijke methode is om bij de patiënt een buisje met 7,5 milliliter bloed af te nemen. Vervolgens worden de CTCs van het bloed gescheiden en geanalyseerd. Uit het huidige onderzoek blijkt echter dat deze techniek bij bijna de helft van de patiënten met uitzaaiingen geen CTCs detecteert.

Om CTCs op te sporen met een zekerheid van 99 procent is volgens het onderzoek vijf liter vers bloed nodig. Hiervoor is een nieuwe techniek nodig: een soort dialyse die bestanddelen uit het bloed haalt en 'de rest' weer terugleidt naar de patiënt.

De techniek is momenteel in ontwikkeling. De onderzoekers schatten dat deze over vijf jaar op patiënten kan worden getest.