AMSTERDAM - Mensenachtigen klommen nog veel langer in bomen dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoek van de oudste mensachtige 'Lucy' bewijst dat deze soort nog veel tijd in bomen doorbracht.

Dat blijkt uit onderzoek van de Midwestern University dat vandaag wordt gepubliceerd in Science.

Onderzoek naar de schouderbladen van Australopithecus Afarensis bevestigen dat Lucy en haar soortgenoten nog steeds veel tijd in bomen doorbrachten.

Eerder namen wetenschappers aan dat deze mensachtige de eerste aap was die niet meer klom, maar volledig begon te lopen.

Heupen en schouders

Over het heupgewricht, het onderbeen en de voet van Australopithecus afarensis bestond onder de meeste wetenschappers al overeenstemming. Deze lijken erg veel op de mens en zijn geschikt om rechtop te lopen.

De schouderbladen voegen hier aan toe dat Lucy, Selam en hun soortgenoten daarnaast ook uitstekend konden klimmen, terwijl bij de moderne mens de schouderbladen een heel ander beeld laten zien.

De vorm van het schouderblad van Selam komt overeen met die van eerder gevonden, volwassen soortgenoten, namelijk schouderbladen die geschikt zijn om te klimmen.

Bij moderne mensen veranderen de schouderbladen tijdens de ontwikkeling juist aanzienlijk.
Zo is de hoek van de schouderkom bij baby’s iets naar beneden georiënteerd en staat bij volwassenen meer naar buiten.

Oudste mens

De skeletten die onderzocht werden zijn van de oudst bekendste mensachtigen in de wereld. De skeletten hebben de naam Lucy en Selam en zijn 3,3 miljoen jaar oud.

In 2000 werd het skelet van Selam gevonden. Doordat het skelet goed bewaard is gebleven, was het mogelijk deze ontdekking te doen.