AMSTERDAM - Een arrangement van een 750 jaar oude lofzang die Ludwig von Beethoven in 1820 maakte, is herontdekt in een schetsboek van de Duitse componist.

Dat meldt BBC donderdag.

De hymne die Beethoven notuleerde in zijn schetsboek is een bewerking van het Gregoriaanse zangstuk Pange Lingua, oorspronkelijk geschreven als lied voor Sacramentsdag door de dertiende eeuwse Italiaanse filosoof en theoloog Sint Thomas van Aquino.

Het schrijfsel uit 1820 was al langere tijd bekend, maar kenners dachten dat het een proefversie was voor zijn mis Missa Solemnis, dat Beethoven rond dezelfde periode componeerde. Professor Barry Cooper van de University Of Manchester ontdekte dat het notenschrift eigenlijk een bewerking was van Pange Lingua.

"Ik was erg verbaasd toen ik hier achter kwam", aldus Cooper, die stelt dat Beethoven zelden religieuze stukken componeerde. "Ik had niet gedacht dat hij ooit iets als dit geschreven had." Cooper vermoedt dat zijn arrangement is uitgevoerd in maart 1820, toen aartshertog Rudolf van Oostenrijk kardinaal werd van de Duitse stad Olomouc (tegenwoordig in Tsjechië).