AMSTERDAM - Koolmezen passen hun karakter aan hun verwachte levensduur aan.  

Individuele koolmezen met een voorzichtige persoonlijkheid, worden ineens dapper van aard wanneer hun lange termijn overlevingskansen experimenteel worden verlaagd.

Dat blijkt uit onderzoek van biologen van de Universiteit van Groningen en drie onderzoeksinstituten uit Duitsland en Zwitserland.

Groningse biologen onderzochten koolmezen, dieren die onder wetenschappers bekend staan om hun uitgesproken verschillen in persoonlijkheid. Er werd altijd verondersteld dat er koolmezen zijn die hun leven lang angsthazen zijn en risico’s mijden, terwijl andere exemplaren juist al vanaf de geboorte heel veel durven.

Overlevingskans

De wetenschappers lieten zien dat een individuele koolmees compleet van basiskarakter kan veranderen, namelijk wanneer de overlevingskans op lange termijn van de koolmees drastisch afneemt.

De onderzoekers zetten extra mannetjesmezen in de omgeving van vijftig nestkasten in het Lauwersmeergebied. Ook voegden ze kuikentjes toe aan de nesten. Beide maatregelen zorgen dat de overlevingskansen van de mezenouders sterk afnemen.

De biologen vingen de mezen vóór en na het aanpassen van de nesten, en maten hoe snel de mezen op onderzoek uit gingen in een testruimte. Voorzichtige mezen werden na de nestaanpassingen ineens een stuk dapperder. Hoe sterker de verwachte levensduur van de mezen werd ingekort, hoe groter de verandering van karakter.

Zoogdieren

De theorie daarachter is simpel: dieren die een lang en gezond leven tegemoet kunnen zien, zijn voorzichtig met wat ze hebben. Dieren die weinig te verliezen hebben, nemen meer risico.

De onderzoekers denken dat de gevonden resultaten ook toe te passen zijn op andere vogels, vissen en zoogdieren met sterke verschillen in persoonlijkheid.