BAARN - De maand van geboorte lijkt invloed te hebben op carrièremogelijkheden. Mensen die geboren zijn in juni en juli bereiken beduidend minder vaak de top.

Dat blijkt uit een onderzoek van de University of British Colombia gepubliceerd in Economics Letters.

De onderzoekers bestudeerden 500 directeuren. Van hen was 6,13 procent geboren in juni en 5,97 in juli. In maart en april was dit respectievelijk 12,53 en 10,67 procent.

"Ons onderzoek laat zien dat zomerbaby's minder presteren", vertelt onderzoeker Maurice Levi. "Wellicht is dit gevolg van de manier waarop kinderen worden gegroepeerd op leeftijd op school."

Kinderen die geboren zijn in juni en juli zijn volgens de onderzoekers in de Verenigde Staten vaak de jongste van hun klas.

Leren

"Oudere kinderen in een groep doen het vaak beter dan de jongste", legt Levi uit. "En dat vroege succes wordt vaak beloond met leiderschap en veel leermogelijkheden. Dit maakt de voordelen gedurende het hele leven alleen maar groter."

Levi stelt dat de organisatie van het schoolsysteem bepalend is voor het succes van studenten. "Misschien zorgen we er nu wel voor dat grote talenten het nooit maken, omdat we ze te vroeg naar school gestuurd hebben."