SAN DIEGO - Amerikaanse wetenschappers hebben geluidsopnames gemaakt van een witte dolfijn die de menselijke spraak lijkt te imiteren.

Volgens de wetenschappers lijkt het geluid van de dolfijn zo op geluiden die mensen maken, dat ze in eerste instantie dachten een menselijke stem te hebben opgenomen.

Verzorgers van de National Marine Mammal Foundation (NMMF) in San Diego hoorden in 1984 gemompel komen uit een bassin waar dolfijnen en walvissen in rond zwommen. Het leek op het geluid van twee mensen die in de verte met elkaar praten.

Pas toen een duiker die in het bassin aan het werk was boven water kwam en vroeg: 'Wie heeft me gevraagd er uit te gaan?', begonnen de onderzoekers zich te realiseren dat het gemompel werd voortgebracht door een witte dolfijn.

Jarenlang hebben de wetenschappers de geluiden die de dolfijn maakte opgenomen. Uit een akoestische analyse is gebleken dat menselijke geluiden een aantal octaven lager zijn dan de geluiden die dolfijnen van nature voortbrengen.

Het onderzoek naar de geluiden verscheen maandag op de website van het tijdschrift Current Biology.

Beelden van de NMMF-onderzoekers:

Mensen

Wetenschappers denken dat de aanwezigheid van mensen in de buurt van de dolfijn ervoor heeft gezorgd dat het dier naar menselijke gesprekken ging luisteren en deze ging imiteren.

De dolfijn wist de menselijke geluiden voort te brengen door de druk in de neusholte te veranderen. Na vier jaar menselijke geluiden te hebben voortgebracht, begon het dier weer de typische hoge dolfijnengeluiden te maken. Vijf jaar geleden stierf de witte dolfijn.

Schreeuwende kinderen

Het is niet de eerste keer dat een dolfijn menselijke geluiden heeft voortgebracht. Er zijn eerder opnames gemaakt van dolfijnen in het wild die het geluid van schreeuwende kinderen lijken te maken.

Ook heeft een verzorger van het Vancouver Aquarium in Canada gezegd dat een witte dolfijn zijn naam uitsprak.