AMSTERDAM - Het koken van voedsel maakte het innemen van calorieën efficiënter, en dat baande de weg voor groter wordende hersenen.

Dat schrijven Braziliaanse biomedici maandag in PNAS, na een analyse van de voedselinname van primaten.

Het viel de Brazilianen op dat de grootste mensapen of primaten, de gorilla’s, niet de grootste hersenen hebben.

Dit soort verschijnselen komt meestal niet uit de lucht vallen, en ze bekeken daarom de benodigde voedselinname om grote hersenen te onderhouden - in de hoop de verklaring te vinden.

Rauwe dieet

Het blijkt dat het aantal neuronen in de hersenen een gevolg is van de hoeveelheid calorieën die wordt gegeten, en om die calorieën bij elkaar te krijgen moet er uiteraard gezocht worden.

Gorilla’s en andere primaten zijn met hun rauwe dieet al gauw de hele dag bezig om genoeg voedsel te vergaren om hun huidige vorm te onderhouden. Zelfs een kleine toename in hersengrootte zou al uren voedsel zoeken per dag extra kosten.

Uitdagingen

De vroege mens leerde koken, en kon zo veel efficiënter calorieën tot zich nemen. De tijd die over was kon gebruikt worden voor het vinden van nóg meer voedsel, maar ook voor het oplossen van problemen en het aangaan van andere uitdagingen voor de hersenen.

Die twee factoren samen, zo denken de Brazilianen, hebben er - in ieder geval deels - voor gezorgd dat de hersenen alleen in mensen zo groot zijn geworden.