AMSTERDAM - Mensen van 72 hebben dezelfde overlevingskansen als die onze jagende en verzamelende voorouders hadden op hun 30e.

Onderzoekers van het Duitse Max Planck instituut concluderen dit na een poging om de menselijke vooruitgang in levensverwachting in een evolutionair perspectief te plaatsen. Het resultaat daarvan staat maandag in PNAS.

De toenemende levensverwachting van mensen is indrukwekkend: het grootste deel van de verbetering heeft plaatsgevonden in de laatste 4 van de ongeveer 8000 generaties dat we op aarde zijn.

Volgens de Duitsers is die verandering zo groot dat onze jager-verzamelaar voorouders wat dat betreft beter vergeleken kunnen worden met huidige wilde chimpansees dan met mensen.

Omgeving

De conclusie die de Duitsers aan de resultaten verbinden is dat de verhoogde levensverwachting grotendeels, zo niet volledig, door de omgeving veroorzaakt is. Met name goede gezondheidszorg en beperkte blootstelling aan klimaatuitersten of roofdieren tellen hierbij zwaar.

Het gevestigde idee dat mensen na hun vruchtbare periode een vergrote sterfkans hebben door allerlei genetische mutaties lijkt volgens de onderzoekers niet waar. De data laten zien dat al vanaf het twintigste levensjaar de sterftekans met gelijke kans toeneemt.