LOS ANGELES - Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour wordt zaterdagavond (plaatselijke tijd) verwacht in het California Science Center in Los Angeles.

Daar zal het uit de vaart genomen ruimteveer worden tentoongesteld.

Het uitzonderlijke vervoer was vrijdagochtend begonnen. De speciale oplegger waarop de Endeavour wordt vervoerd, rijdt niet harder dan 3 kilometer per uur.

Voor het transport van het 26 meter brede ruimteveer moesten bijna 400 bomen worden gekapt. Op sommige plekken moesten elektriciteitsleidingen met een speciale kraan worden opgetild, mede daardoor loopt het vervoeren vertraging op. De Endeavour zal naar verwachting om 11 uur (Nederlandse tijd) aankomen op de eindbestemming.

Cape Canaveral

De Endeavour was in september 'achterop' bij een Boeing 747 van het ruimtestation Cape Canaveral in Florida naar de luchthaven van Los Angeles gebracht.

Sinds de eerste start in 1992 is de Endeavour 25 keer in de ruimte geweest. Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft het Space Shuttle-programma beëindigd.

Duizenden kijklustigen kwamen een kijkje nemen bij het vervoer door de straten van Los Angeles, dat bijna 8 miljoen euro kost.