KOUROU - Europa heeft vrijdag twee nieuwe satellieten voor het eigen navigatienetwerk Galileo gelanceerd. De sondes gingen de ruimte in vanaf de lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana.

De komende jaren brengt Europa in totaal 30 satellieten in een baan rond de aarde. De eerste twee daarvan werden vorig jaar gelanceerd.

De satellieten krijgen de namen van Europese kinderen. De vrijdag gelanceerde satellieten heten David (naar een Tsjechische jongen) en Sif (Denemarken). De Nederlandse sonde heet Tijmen, naar een jongen uit het Gelderse dorp Winssen. Die moet vanaf 2014 rond de aarde draaien, op 23.222 kilometer afstand.

Galileo is het grootste ruimtevaartproject uit de Europese geschiedenis. Het moet een alternatief worden voor het overal gebruikte gps-netwerk van het Amerikaanse leger. Galileo helpt straks niet alleen auto’s en schepen om van A naar B te komen.

Reddingsdiensten kunnen de nauwkeurige gegevens gebruiken bij zoekacties, en legers bij aanvallen. In de verre toekomst moeten zelfs vliegtuigen veilig op de automatische piloot kunnen landen dankzij Galileo.

Kritiek

Op het project is echter veel kritiek. Het kost ruim 4 miljard euro om alle satellieten te bouwen en in een baan rond de aarde te brengen. Daarna kost de exploitatie ongeveer 800 miljoen euro per jaar. Tegenstanders vinden dat een verspilling van belastinggeld.

Nederland heeft onder meer de zonnepanelen van de satellieten gemaakt.