AMSTERDAM – De vele honden die na de aardbeving in Japan vorig jaar rondom kernreactor Fukushima werden achtergelaten, hebben daar veel meer onder geleden dan gewone verlaten honden. 

Dat concluderen Japanse onderzoekers deze week in Scientific Reports, het vrij toegankelijke tijdschrift van uitgever Nature

De honden maakten in het asiel een gelaten indruk: ze waren minder fel tegen vreemden, lieten zich moeilijker trainen en waren veel minder aanhankelijk naar goedbedoelende dierverzorgers.

De concentratie van het stresshormoon cortisol was bij de Fukushimahonden vijf tot tien keer hoger dan die in de honden die gewoon aan een boom waren geknoopt. Zelfs tien weken nadat ze in goede handen waren, vertoonden de Fukushimahonden nog afwijkend gedrag.

Hulp

Vooral het onvermogen om dingen te leren en contact te leggen, deed de onderzoekers denken aan wat bij mensen het posttraumatisch stressyndroom wordt genoemd.

De onderzoekers weten niet of het de aardbeving, het plotselinge verdwijnen van alle mensen of het lange uitblijven van hulp de belangrijkste oorzaak is van de verhoogde stress.

Alle berichten over Fukushima in ons nieuwsdossier