Weekschildpad urineert via de bek

AMSTERDAM - Chinese weekschildpadden blijken het grootste deel van het ureum via de bek uit te scheiden en niet via de cloaca.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Universiteit van Singapore dat donderdag online verscheen bij het tijdschrift Journal of Experimental Biology.

Het idee om te onderzoeken of de weekschildpadden (Pelodiscus sinensis) mogelijk ureum - een van de afscheidingsproducten in urine - via de bek uitscheidden, kwam door het gedrag dat de dieren vertonen als ze zich in hun natuurlijke omgeving bevinden, namelijk brakke moerassen.

Als deze moerassen opdrogen, dan dompelen de schildpadden eens in de zoveel tijd hun kop onder in poeltjes. Dat is vreemd, want ze ademen via de lucht.

Omdat sommige vissoorten ureum via de kieuwen uitscheiden, bedachten de onderzoekers een manier om te kijken of de weekschildpadden dat misschien ook op een aparte manier doen, in tegenstelling tot de meeste andere reptielen.

Slangetje

De onderzoekers bevestigden een flexibel slangetje rond de cloaca-opening en sloten dit slangetje aan het uiteinde af. Ze zetten de dieren zes dagen in water. Zo konden de biologen elke dag watermonsters nemen uit de aquaria en monsters van de uitwerpselen in het slangetje. Wat bleek: slechts zes procent van het ureum werd uitgescheiden via de cloaca.

Na deze test, werden de schildpadden uit het water gehaald en op het droge gelegd, maar wel met een klein poeltje brak water in de buurt waar ze hun kop in konden dompelen.

Door het verschil in afgescheiden ureum te meten, konden de onderzoekers vaststellen dat de schildpadden op het droge tot wel 50 keer meer ureum via de bek uitscheidden.

Leefomgeving

Waarom de schildpadden zich op zo’n vreemde manier van het ureum ontdoen is niet helemaal zeker, maar de onderzoekers vermoeden dat het te maken heeft met de zoute leefomgeving van de dieren.

Voor het maken van urine is veel water nodig en dat is lastig in een zoute omgeving, aangezien de schildpadden niet zelf het zout uit het water kunnen filteren.

Op deze manier hoeven ze alleen maar hun bek te spoelen om zich zo van hun afvalstoffen te ontdoen en kunnen de problemen die ontstaan door het drinken van brak water, vermeden worden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie