Haren helpen verhitte olifant afkoelen

AMSTERDAM - Waar een vacht meestal is bedoeld om een dier warm te houden, daar werkt het haar van de olifant juist als afkoelingsmechanisme.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat woensdag verscheen in het online tijdschrift PLOS One

Olifanten leven in gebieden waar de temperatuur op kan lopen tot 50 graden. Toch hebben ook olifanten haar. Hun gehele huid is licht behaard, van de oren tot de poten en van de slurf tot de rug.

Drie ingenieurs van de Amerikaanse Princeton University ontdekten dat een dichte beharing weliswaar warmte vasthoudt, maar dat een enkele haar hier en daar -zoals bij de olifant- juist zorgt dat een dier zijn overtollige warmte makkelijker kwijt raakt.

Klein stukje

Zo’n enkele haar leidt de warmte een klein stukje weg van de huid, waar het iets harder waait en de warmte makkelijker verdwijnt in de lucht. Ook vergroot de haar het oppervlak waarlangs de olifantenhuid warmte af kan geven aan de lucht.

De Amerikaanse onderzoekers bestudeerden stukjes olifantenhuid en maakten een theoretisch model over de warmtegeleidende eigenschappen van olifantenhaar.

De dieren bleken hun warmte onder standaard warme weersomstandigheden 5 procent beter kwijt te raken mét haren dan zonder. Onder moeilijke omstandigheden, zoals dagen met weinig wind, lukte dat zelfs 23 procent beter.

Ongunstig

Dat hebben olifanten ook wel nodig. Ze hebben van alle landdieren de ongunstigste lichaamsverhoudingen voor het leven in een warm klimaat. Hun organen zijn groot en produceren een boel warmte, maar ze hebben een relatief klein huidoppervlak om die warmte weer kwijt te raken.

Olifanten hebben naast hun haren diverse andere trucs om af te koelen, zoals flapperen met hun sterk doorbloede oren of badderen in water, modder of stof. Ze kunnen zelfs warmte opslaan in hun lichaam en die warmte ’s nachts afgeven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie