Machine maakt beschadigde donorlongen geschikt voor transplantatie

AMSTERDAM - Een nieuwe, draagbare machine kan donorlongen lang goed houden buiten het lichaam.

Dat moet er in de toekomst voor zorgen dat niet alleen gezonde, maar ook licht beschadigde longen getransplanteerd kunnen worden.

Dat schrijven onderzoekers uit Duitsland en Spanje woensdag in medisch tijdschrift the Lancet

De nieuwe machine kan een donorlong tot maximaal tien uur goed houden buiten het lichaam. Dat geeft artsen de tijd om een donorlong die in een iets mindere conditie verkeerd uitgebreid te testen en eventueel op te lappen voor hij getransplanteerd wordt.

Ook kan de machine er voor zorgen dat longen die wél meteen in goede staat zijn, over langere afstanden vervoerd kunnen worden.

Vooruitgang

Dit is een belangrijke vooruitgang, aangezien er een groot tekort is aan gezonde donorlongen. Er zijn weinig donoren, en longen beschadigen gemakkelijk. In de praktijk is zo’n 80 procent van de donorlongen onbruikbaar.

Gewoonlijk worden donororganen koud bewaard. Artsen doen dat maximaal zes uur, uit angst dat het longweefsel te zeer beschadigd raakt door het tekort aan zuurstof en voedingsstoffen.

De nieuwe machine spoelt de donorlongen met een op bloed lijkende vloeistof op lichaamstemperatuur.

Draagbaar

Er wordt al een paar jaar onderzoek gedaan naar warm spoelen. Maar dit is de eerste machine die draagbaar is. Dat maakt het mogelijk donorlongen al vanaf het moment van verwijderen warm te spoelen.

De onderzoekers transplanteerden 12 patiënten met longen die ze goed hadden gehouden met hun nieuwe machine. Alle patiënten overleefden de operatie. Eén patiënt overleed 140 dagen na de transplantatie. De overige elf patiënten leefden nog aan het einde van het onderzoek, zo’n 400 dagen na de transplantatie.

Het onderzoek suggereert dat gebruik van de machine veilig is. Het onderzoek maakte géén vergelijking met patiënten wiens donorlong op een andere manier bewaard was. Het moet dus nog blijken of het nieuwe bewaarsysteem bijvoorbeeld betere overlevingskansen oplevert voor transplantatiepatiënten dan de standaard koude bewaartechniek.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie