AMSTERDAM – Slijmzwammen blijken een ruimtelijk geheugen te hebben. Een bijzondere eigenschap die nog nooit is waargenomen bij organismen zonder zenuwstelsel.

De werking van het geheugen kan aanwijzingen geven over de vroege ontwikkeling van het geheugen van hogere dieren. Dat schrijft een team van Australische en Franse onderzoekers maandag in PNAS.

Slijmzwammen zijn bijzondere organismen; het zijn eencelligen die in tijden van schaarste kunnen samenklonteren tot een soort slak. Die slak is in staat om veel sneller te bewegen en zelfs reproductieorganen te maken, zodat er sneller betere omstandigheden gevonden worden.

De biologen legden zo’n slak, van het geslacht Physarum, een test voor die ook gebruikt wordt om het ruimtelijke geheugen van autonome robots te testen.

Tijdens die test moet de slak richting voedsel kruipen (dat hij kan waarnemen), en om daar te komen een U-vormig obstakel overwinnen. De U-vorm doorbreekt de snelste route, en hij moet dus een omweg vinden.

Herinneringen

De slak laat terwijl hij kruipt een laag slijm achter, en het blijkt nu dat hij dat gebruikt om te herinneren waar hij al is geweest. Bij slakken die niet gebruik konden maken van die slijmlaag ging het vinden van het voedsel een stuk trager, en die besteedden ook tien maal zoveel tijd op terrein waar ze al waren geweest.

Het is een bijzondere ontdekking, en de onderzoekers denken dat de ontwikkeling van het geheugen zoals wij dat hebben misschien wel op zo’n manier begonnen is.