AMSTERDAM – Studenten van de TU Eindhoven gaan een elektrische auto bouwen die volledig draait op zonne-energie afkomstig van panelen op het dak.

Het team presenteert het conceptontwerp van de auto op de vakbeurs Ecomobiel in de Ahoy in Rotterdam, op woensdag 10 oktober.

Met die auto gaan ze meedoen aan een nieuwe klasse in de jaarlijkse Solar Challenge, die gehouden wordt in Australië. De TU Eindhoven doet net als de TU Delft al jaren mee aan deze Challenge, waarin door zonne-energie aangedreven wagens het land zo snel mogelijk oversteken. Deze wagens lijken zo weinig op gewone auto's, dat de organisatie besloot een nieuwe categorie in het leven te roepen.

De TU Eindhoven selecteerde 22 studenten, die een jaar vrijaf krijgen van hun studie om aan dit project te werken. De vierpersoonsauto die ze gaan ontwerpen moet in juni 2013 rijklaar zijn. De bolide die slechts 340 kilogram zal gaa wegen, moet 800 kilometer aaneengesloten kunnen gaan rijden en hoeft niet aan het stopcontact zolang hij overdag buiten staat.

Ook bij niet zonnig weer zullen de hoogrendementszonnepanelen genoeg stroom leveren om de wagen op te laden, denken de studenten. Volgens hen is de huidige technologie al ver genoeg om deze doelstellingen te gaan halen.