AMSTERDAM - Astronomen hebben twee diep in het Melkwegstelsel verscholen zwarte gaten gevonden, die beide tot 20 keer zwaarder zijn dan de zon.

De onverwachte ontdekking werd gedaan door een team dat onderzoek deed naar een 12 miljard jaar oude groep sterren in de Melkweg, genaamd Messier 22 (M22). Het cluster staat 10.000 lichtjaar van de aarde en werd 350 jaar geleden (1665) ontdekt.

Wetenschappers van het internationale centrum voor Radio Astronomie Onderzoek denken dat er zich meer dan 100 zwarte gaten in M22 kunnen bevinden.

"Simulaties van hoe bolvormige clusters tot stand komen, laten zien dat er veel zwarte gaten ontstaan in het begin van hun levensloop", aldus wetenschapper James Miller-Jones.

"De vele zwarte gaten komen vervolgens samen in het middelpunt van het cluster, waar ze een chaotische dans aangaan. De meeste vallen dan uit het cluster, waarna er nog maar één zwart gat over is."

Theorieën herzien

"We zochten dan ook naar dat ene, grote zwarte gat", vervolgde Miller-Jones. "Maar in plaats daarvan vonden we twee kleinere gaten, die zich iets uit het centrum bevinden. Dit betekent dat alle theorieën en simulaties herzien moeten worden."

Zwarte gaten ontstaan als een grote ster het einde van zijn levensloop bereikt en zelf uit elkaar spat. De massa van een zwart gat is zo groot dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen.