AMSTERDAM - Huisjesslakken blijken hun staart los te kunnen laten, als ze worden aangevallen door een slang. Dat gaat wel ten koste van hun huisje.

Dit schrijft Masaki Hoso, evolutiebioloog bij Naturalis in Leiden, vandaag in Proceedings of the Royal Society B.

Wie goed speurt kan het zien: sommige slakken hebben een lichtere staart dan andere. Tenminste op de Ryukyu Archipel, in het zuiden van Japan.

De slakken daar laten het puntje van hun staart los als ze gebeten worden door een slang. Als de staart na een paar weken weer is aangegroeid, is hij net iets lichter van kleur dan voorheen.

Staart

Hoso onderzocht de huisjesslak Satsuma caliginosa. Hij ontdekte dat in gebieden waar de slakkenetende slang Pareas iwasakii voorkwam, ongeveer 1 op de 10 slakken een lichte staart heeft. En dat in gebieden zonder zulke slangen bijna alle slakken hun originele staart nog hebben.

Daarna voerde hij slakken aan slangen. Slakken uit gebieden met slangen bleken hun staart vaak op te offeren, en het er levend van af te brengen. Slakken uit gebieden zonder slangen gebruikten deze truc zelden en werden vrijwel altijd opgegeten.

Opvallender nog was dat jonge slakken hun staart vaak los lieten, maar dat oudere slakken hun staart liever hielden.

Verdedigingsmechanisme

Oudere slakken hebben namelijk een ander verdedigingsmechanisme: ze verstoppen zich achter een verdikking bij de ingang van hun schelp. Jonge slakken hebben zo’n verdikking niet. Het zit de groei van hun schelp in de weg.

Hoso zag dat jonge slakken na het opofferen van hun staart prima verder kunnen leven, maar dat hun schelp wel achterloopt in groei. Een staart afstaan is dus een kostbare zaak. Hoso denkt dat slakken wisselen naar de ‘goedkoopste’ verdedigingsstrategie zodra het kan.