AMSTERDAM - Wetenschappers zijn er in geslaagd om bij ratten oöcyten, de voorlopers van eicellen, te kweken, buiten het lichaam van het vrouwtje.

Dit presenteren onderzoekers uit North Carolina vandaag op het American College of Surgeons Annual Clinical Congress 2012.

De methode kan een eerste stap zijn voor nieuwe behandelmethoden voor vrouwen die voor hun menopauze onvruchtbaar zijn geworden, bijvoorbeeld door operaties, verwondingen of bestralingstherapie voor de behandeling van kanker.

De onderzoekers verwijderden cellen afkomstig van de eierstokken van volwassen vrouwtjesratten. Deze cellen werden een week lang op kweek gezet in een badje met voedingsrijke stoffen. Vervolgens werd een gel van collageen over de cellen geplaatst.

Klompjes

Dit stelde de cellen in staat om zich te delen in drie dimensies en zo klompjes te vormen. Normaal gesproken delen de cellen zich in een tweedimensionale laag als ze op kweek staan.
De onderzoekers zagen dat de celklompjes na verloop van tijd oöcyten aanmaakten.

Oöcyten kunnen onder de juiste omstandigheden uitgroeien tot eicellen. De onderzoekers ontwikkelden een techniek om de oöcyten zoveel mogelijk binnen in de celklompjes te houden. Er werden verschillende kenmerken waargenomen die er op duiden dat de aangemaakte oöcyten bezig waren om zich te ontwikkelen tot eicellen.

Om uiteindelijk te komen tot het kweken van rijpe eicellen zal de techniek nog geperfectioneerd moeten worden. De onderzoekers hebben goede hoop dat hen dit in de toekomst zal lukken. Gekweekte eicellen kunnen worden teruggezet in het vrouwtje. Als alles meewerkt zal ze dan weer vruchtbaar zijn.

Buiten het lichaam

Ook is bevruchting van de eicel buiten het lichaam mogelijk. De bevruchte eicel kan dan rechtstreeks in de baarmoeder worden geplaatst. Het nodige vervolgonderzoek is nodig om een dergelijke methode op een dag toe te kunnen passen bij mensen. Wel geven deze eerste resultaten hoop voor de toekomst.