BOSTON - Het beroemde grote koraalrif in Australië brokkelt snel af, vooral de zuidelijke helft. De oorzaken zijn verdeeld over natuurlijke en menselijke factoren.

Lokale onderzoekers schrijven dat, na een onderzoek van 40 miljoen euro, maandag in PNAS.
Het grote monitoringsprogramma is ongeëvenaard: de onderzoekers zaten, sinds het begin in 1985 zo’n 2700 dagen op zee en bestudeerden tientallen riffen.

De oorzaken van het afkalven zijn gevarieerd: 48 procent van de vernieling is het gevolg van stormen, 42 procent is opgegeten door de doornenkroonzeester en 10 procent is 'gebleekt'. Het bleken van koraal is een reactie van de diertjes (waar het koraal uit bestaat) op de verzuring van de oceaan door klimaatverandering, die veelal fataal blijkt.

Stormen zijn vooral de laatste tien jaar erg destructief geweest, en ook een factor waar de mens weinig aan kan doen. De opkomst van doornenkroonzeesterren kan voor een deel te wijten zijn aan overbevissing, omdat er minder van de zeestereitjes worden opgegeten.

Te langzaam herstel

Het koraal laat wel herstel zien, maar volgens de Australiërs gaat dat te langzaam. Een rif zou zeker tien tot twintig jaar na een lokale ramp nodig hebben om bij te komen, maar de stormen en andere invloeden volgen elkaar te snel op. Als de trend zich voortzet is het Great Barrier reef in 2022 nog eens gehalveerd.

Great Barrier Reef gehalveerd