MINEOLA - Een inzamelingsactie via internet, ook wel crowdfunding genoemd, heeft ongeveer een miljoen euro opgeleverd voor de restauratie van het laboratorium van de visionaire wetenschapper Nikola Tesla. 

De rivaal van Thomas Edison had een wereld voor ogen waarin energie gratis was. Hij voerde allerlei experimenten uit in zijn laboratorium in Shoreham, enkele tientallen kilometers ten oosten van New York.

Bijna twintig jaar lang probeerden vrijwilligers voldoende geld bijeen te schrapen om het laboratorium te kopen, zonder succes. Daar kwam deze zomer verandering in toen cartoonist Matthew Inman een inzamelingsactie op internet begon. Binnen enkele uren begonnen de donaties binnen te komen.

Afgelopen zaterdag stond de teller op 1,3 miljoen dollar (een miljoen euro). Het geld komt van 33 duizend gulle gevers uit 108 verschillende landen. "Ik noem Tesla altijd een vergeten held, maar na wat er de afgelopen maanden op internet is gebeurd ben ik er niet zeker van of dat nog wel klopt", aldus Inman.

Jane Alcorn, voorzitter van het Tesla Science Center, weigerde in te gaan op de onderhandelingen over de aankoop. Advocaten zijn nog bezig met het onderzoeken van mogelijke milieuproblemen.

Amerikaanse overheid

Tesla vertrok in 1917 uit het lab. Daarna werd het de thuisbasis van een bedrijf dat fotochemicaliën produceerde. In 1993 bleek dat het grondwater in het gebied vervuild was met cadmium en zilver. De huidige eigenaren van de grond, het Belgische Agfa, dat niet verantwoordelijk is voor de vervuiling, is al jaren bezig het gebied op te ruimen. Het werk moet tegen het einde van dit jaar afgerond zijn.

Het Tesla Science Center heeft naast de 1,3 miljoen dollar die via internet werd opgehaald, ook een tegemoetkoming van de Amerikaanse overheid gekregen. In totaal heeft het centrum nu bijna 2,2 miljoen dollar in kas. De vraagprijs voor het lab is 1,6 miljoen euro. "Dit is zo spannend", zei Alcorn.

"We zijn heel optimistisch over de toekomst." Er wordt volgens Alcorn zo snel mogelijk actie ondernomen om het lab aan te kopen.