STANFORD - Wetenschappers zijn erin geslaagd om cellen zo te manipuleren, dat ze veel meer informatie naar elkaar kunnen sturen dan gebruikelijk.

De doorbraak zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat wetenschappers cellen opdracht kunnen geven om nieuw weefsel aan te maken.

Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse Stanford Universiteit in het Journal of Biological Engineering.

Normaal kan een cel alleen heel beperkt communiceren door middel van chemische stoffen. Als de communicatie gebaseerd is op suiker, kan een cel alleen zeggen dat hij bijvoorbeeld geen, meer of minder suiker wil.

M13

Met de aanpassing van een parasitair virus genaamd M13 kunnen de wetenschappers nu cellen veel meer boodschappen aan elkaar laten doorgeven, zoals ‘ga groeien’, 'ga weg' of ‘produceer insuline’.

Dit virus nestelt zich normaal gezien in een cel om daar de voeding op te maken en boodschappen uit te zenden die voor het virus van belang zijn. De wetenschappers hebben M13 nu weer zo aangepast, dat het virus de cel boodschappen laat uitzenden waar de wetenschappers, of bijvoorbeeld patiënten, baat bij hebben.

De wetenschappers noemen hun ontdekking het biologische internet, omdat de cellen '' elke DNA-gerelateerde boodschap aan elkaar kunnen doorzenden die we willen binnen een bepaald systeem’’, zoals hoofdwetenschapper Monica Ortiz zei in Amerikaanse media.