Woensdag 6 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
vis

Vissen kleiner door opwarming aarde

OSLO - Vissen worden als gevolg van opwarming van de aarde in de komende jaren waarschijnlijk een stuk kleiner dan ze nu zijn.
Door: ANP

Dat is de conclusie van wetenschappers in een onderzoeksrapport dat zondag verscheen.

Door de opwarming van de aarde worden ook de oceanen warmer. Hierdoor neemt de hoeveelheid zuurstof in het water af, aldus de wetenschappers.

Als gevolg van de verminderde hoeveelheid zuurstof neemt de grootte van de vissen af, aldus de wetenschappers die tijdens hun onderzoek computermodellen gebruikten.

''Er is meer zuurstof nodig als het lichaam groeit. Op een bepaald punt zal de vis niet verder groeien'', aldus een onderzoeker.

Zuurstof

De verminderde hoeveelheid zuurstof zou gevolgen hebben voor 600 vissoorten, waaronder kabeljauw, schol en heilbot.

De wetenschappers hebben berekend dat in 2050 de grootte van de vissen met 14 tot 25 procent is afgenomen in vergelijking met het jaar 2000. Vissen in de Indische Oceaan zouden het ergst worden getroffen (24 procent kleiner). Vissoorten in de Atlantische Oceaan zouden 20 procent kleiner worden.

Kleinere vissen hebben volgens de onderzoekers grote gevolgen voor het hele ecosysteem, voor zowel mens als dier. Zo heeft de verminderde grootte van de vissen gevolgen voor de visserij, omdat de vangst kleiner wordt, aldus de onderzoekers.

Aanbevolen artikelen