TOULOUSE - Een onbemand Europees ruimtevrachtschip is vrijdagavond laat vertrokken bij het internationale ruimtestation ISS.

De capsule Edoardo Amaldi zou in de nacht van dinsdag op woensdag al worden losgekoppeld. Door een foutje van de bemanning moest dat op het laatste moment worden afgebroken.

In de nacht van dinsdag op woensdag zal de Amaldi terugkeren in de dampkring. Het vrachtschip vergaat dan in een vuurbal.

De brokstukken storten in een afgelegen deel van de Grote Oceaan, waar ze geen gevaar voor mensen vormen.

Opdrachten

De eerste ontkoppeling werd afgebroken met nog 5 minuten te gaan. Via een laptop gaf de bemanning van het ISS opdrachten aan de Amaldi. Een van de opdrachten kwam echter niet aan.

Eerst meldde de vluchtleiding dat de laptop een storing had. Later bleek dat de bemanning bij het invoeren van een code een 4 had ingetoetst waar dat een 5 had moeten zijn.

Kuipers

De Amaldi was in maart naar het ISS gegaan. De aankoppeling gebeurde toen onder het toeziend oog van de Nederlandse astronaut André Kuipers.

Hij hoefde niet in te grijpen, omdat de automatische piloot van het ruimteschip zijn werk deed.

Voor de terugkeer is het vrachtschip volgeladen met afval. Aan boord zit ook een speciale zwarte doos, die pas twee keer eerder is gebruikt. De Reentry Breakup Recorder moet bijhouden waar een capsule mee te maken krijgt tijdens terugkeer en ondergang. Die informatie helpt wetenschappers om betere ruimteschepen te bouwen.

Einstein

De Amaldi was het derde Europese vrachtschip dat naar het ISS ging. Eerder gingen de Jules Verne (2008) en de Johannes Kepler (2011).

Volgend jaar gaat de Albert Einstein, gevolgd door de Georges Lemaître in 2014. De zonnepanelen van de vijf vrachtschepen zijn in Nederland gemaakt.