VATICAANSTAD - Een naar verluidt eeuwen oud stuk papyrus waarin Jezus voor het eerst zijn vrouw introduceert, is nep. 

Een onbeholpen vervalsing, schrijft de officiële krant van het Vaticaan, L'Osservatore Romano, deze week in een hoofdredactioneel commentaar.

In de krant staat ook een analyse waarin Alberto Camplani van de Universiteit Sapienza van Rome twijfels plaatst bij de echtheid van het document. Daarin spreekt Jezus over ''mijn vrouw''.

Karen King, kenner van het vroege christendom aan de Harvard Divinity School, onthulde het omstreden document vorige week op een conferentie in Rome. Het zou gaan om een 4e-eeuws koptisch document.

Enkele theologen reageerden vorige week al sceptisch op de onthulling. King nodigde collega's toen ook uit de echtheid van het document te onderzoeken.

Christelijke leer

Volgens King kan op basis van het document worden geconcludeerd dat vroege christenen rekening hielden met een getrouwde Jezus. Volgens de christelijke leer was hij niet gehuwd. Het gerucht dat Maria Magdalena Jezus' vrouw was, is altijd hardnekkig geweest.

Het oude document is van een particulier die anoniem wil blijven. Hij wil niet dat hij potentiële kopers achter zich aan krijgt.