TOULOUSE - Het internationale ruimtestation ISS hoeft niet uit te wijken voor ruimtepuin. Afval dreigde in de buurt van het complex te komen, maar uit berekeningen blijkt dat het op een veilige afstand langsvliegt. 

Dat heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag laten weten aan het ANP. Russische media hadden woensdag gemeld dat een brokstuk het ISS dreigde te raken.

Als het ruimtestation daarvoor had moeten uitwijken, zouden de motoren van een Europees vrachtschip het ISS een zetje hebben gegeven.

In maart moesten de Nederlandse astronaut André Kuipers en zijn vijf mede-bemanningsleden in het ISS schuilen voor afval. Ze trokken zich terug in de ontsnappingscapsules, maar het puin vloog zonder problemen langs.

Sattelieten

Rond de aarde draaien honderdduizenden brokstukken. Het gaat onder meer om oude satellieten en onderdelen van raketten.

Het afval heeft een enorme snelheid en kan bij een botsing dan ook flinke schade aanrichten. De Amerikaanse luchtmacht volgt het puin met een speciaal radarsysteem en waarschuwt bij een dreigende aanvaring. Europa werkt aan een eigen systeem.

Vrachtschip

Het ISS had een zetje moeten krijgen van het Europese vrachtschip Edoardo Amaldi. Die zou woensdag al vertrekken, maar dat werd op het laatste moment afgebroken, omdat de bemanning een foutje had gemaakt. Vrijdagavond wordt een nieuwe poging gedaan om het vrachtschip te laten ontkoppelen.

In de nacht van dinsdag op woensdag moet de Amaldi als een vuurbal vergaan in de dampkring. De brokstukken storten in een afgelegen deel van de Grote Oceaan, waar ze geen gevaar voor mensen vormen.