AMSTERDAM - De vampierinktvis blijkt net zulke macabere eetgewoonten te hebben als zijn naam doet vermoeden. Hij hengelt poep en de resten van dode diepzeedieren op met twee lange, kleverige slierten.

Dat schrijven Henk-Jan Hoving van het Amerikaanse Montery Bay Aquarium Research Institute en zijn collega´s vandaag in Proceedings of the Royal Society B.

De Vampyroteuthis infernalis – letterlijk: vampierinktvis uit de hel – heeft naast acht korte poten twee tot wel een meter lange armen, filamenten genoemd. Die kan hij uitwerpen en oprollen. Wat de vampierinktvis precies met die filamenten doet, was tot nu toe onbekend. Onderzoekers vermoedden dat het dier jaagt op levende prooien, net als gewone inktvissen en octopussen doen.

Maar het beest blijkt zeesneeuw te eten. Dat bestaat uit onder andere poep van garnaalachtige beestjes, slijm en overblijfselen van dode organismen als algen en microscopisch kleine diertjes. Al deze resten zakken langzaam de diepte in, plakken aan elkaar en vormen zeesneeuw.

Onderwaterrobot

De onderzoekers filmden zo’n 170 vampierinktvissen met onderwaterrobots. Daarnaast visten ze dieren op, bekeken de maaginhoud en anatomie van de dieren en gaven vijf levende dieren verschillende soorten eten.

Het blijkt dat de filamenten vol zitten met zenuwcellen en bezet zijn met kleine haartjes. De vampierinktvis werpt een filament uit en wacht tot er voedsel aan vast plakt. Vervolgens schraapt hij het voedsel eraf met een van zijn poten, maakt er slijmerige ballen van en stopt die in zijn mond.

Het dieet van de vampierinktvis bevat weinig energie maar lijkt daar geen hinder van te ondervinden. Vampierinktvissen leven enkele honderden meters diep. Daar is bijna geen licht én bijna geen zuurstof. De meeste dieren kunnen daar niet tegen en met maar weinig natuurlijke vijanden hoeft de vampierinktvis niets meer te doen dan roerloos rond drijven tot er voedsel in zijn armen dobbert.