CHICAGO - Bezitters van een iPad kunnen met ingang van dinsdag op zoek naar het geheim van Albert Einsteins genialiteit.

Een Amerikaans geneeskundemuseum heeft een app uitgebracht met nauwkeurige afbeeldingen van Einsteins hersenen.

Het nieuwe Nationale Museum voor Gezondheid en Geneeskunde in Chicago hoopt dat onderzoekers uit de driehonderdvijftig ingescande dia's van Einsteins brein kunnen opmaken wat de excentrieke Nobelprijswinnaar zo slim maakte.

"Ik kan niet wachten om te zien wat ze gaan ontdekken", popelde Steve Landers van het museum dinsdag. "Ik stel me voor dat Einstein dolenthousiast zou zijn."

Harvey

Het museum-in-oprichting in Chicago dankt de dia's aan patholoog-anatoom Thomas Harvey. Harvey sneed Einsteins hersenen na diens dood in 1955 in plakjes, en legde ze op dia's vast. Die zijn nu voor omgerekend bijna acht euro voor iedere iPad-gebruiker te bekijken.

Einstein bezat een uitzonderlijk grote pariëtale kwab, wees in 1999 een in de Lancet verschenen onderzoek uit. Dat deel van de hersenen speelt een belangrijke rol in het ruimtelijk inzicht en bij het begrijpen van wiskunde en taal.

Of de nieuwe app nog meer bijzonderheden van Einsteins brein aan het licht brengt valt nog te bezien. De afbeeldingen zijn nauwelijks geordend, en grote delen van Einsteins hersenen zijn niet vastgelegd.