AMSTERDAM - Vrouwen die zelf te vroeg geboren zijn hebben tweemaal zo’n grote kans op complicaties tijdens de zwangerschap, zoals hoge bloeddruk en zwangerschapsdiabetes.

Dat melden onderzoekers uit Montreal vandaag in het Canadian Medical Association Journal.
Vroeggeboorten zijn bevallingen tussen de 22e en de 37e week van de zwangerschap.

Het was al bekend dat meisjes die met een laag gewicht ter wereld komen een verhoogde kans hebben op complicaties wanneer ze zelf zwanger worden. Maar het was nog niet duidelijk of vroeg geboren worden op zichzelf ook een factor is.

Het onderzoek keek naar bijna 7500 vrouwen die te vroeg werden geboren tussen 1976 en 1995. Zij kregen zelf minimaal één kind tussen 1987 en 2008. Men zag dat één op de vijf vroeggeboren moeders te kampen kreeg met complicaties tijdens hun eigen zwangerschap.

Bij moeders die zelf ‘op tijd’ werden geboren was dit één op de tien. Ook zagen de onderzoekers dat des te eerder vroeggeboren vrouwen ter wereld komen, des te hoger de kans op complicaties tijden hun eigen zwangerschap.

De laatste 30 jaar is het percentage baby's dat een vroeggeboorte overleefd gestegen. Het is dus belangrijk om meer te weten te komen over de risico’s die dit groeiend deel van de bevolking loopt in hun verdere leven. In Quebec, Canada, waar het onderzoek plaatsvond ligt het percentage jongvolwassenen dat te vroeg geboren werd op zeven procent.