BAARN - De chemische stof bisfenol A (BPA) die onder andere wordt toegevoegd aan blikjes en flesjes om corrosie te voorkomen wordt in verband gebracht met obesitas bij kinderen.

De stof maakt vetcellen groter en verstoort het evenwicht van oestrogeen en testosteron in het lichaam.

Dat suggereert een nieuwe studie aan de New York University School of Medicine. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de Journal van the American Medical Association.
 
Voor het onderzoek bestudeerden het onderzoeksteam de urine van bijna 3000 kinderen en tieners. Daaruit bleek dat kinderen met de hoogste niveaus BPA in hun urine 2,6 keer zoveel kans hebben op obesitas in vergelijking met degenen met een laag niveau van de chemische stof in hun urine.

Controversieel

BPA is een controversiële stof die veel gebruikt wordt in verpakkingen. Vroeger werd bisfenol A ook gebruikt in babyflesjes, maar binnen de EU is dat nu verboden wegens de hormoonverstorende eigenschappen van de stof. Eerder werd BPA ook al in verband gebracht met kanker, diabetes en hart- en vaatziekten.

Volgens hoofonderzoeker Leonardo Trasande toont het onderzoek aan dat er behoefte is aan een breder denkkader rond obesitas. "Een ongezond voedingspatroon en te weinig lichaamsbeweging dragen bij aan overgewicht, maar het verhaal eindigt daar niet."

Bij een ander Amerikaans onderzoek bleek bijna 93 procent van de Amerikanen boven de 6 jaar sporen van BPA in de urine te hebben. Trasande pleit er dan ook voor dat fabrikanten iets anders dan BPA in hun verpakkingen gaan gebruiken.