TOKIO - Gaatjes in de tanden kunnen tot het verleden behoren dankzij een uitvinding van Japanse wetenschappers. 

De tanden krijgen daarbij een flinterdun laagje materiaal, gemaakt van hydroxyapatiet dat ook in tandemail zit.

''We hopen zo tanden te beschermen of beschadigde tanden te repareren'', zo professor Shigeki Hontsu van de Kinki universiteit in Japan. ''Tandartsen droomden lang van zo'n laagje.''

Wetenschappers kunnen een laagje maken van slechts 0,004 millimeter dun. Dat kan door met lasers stukjes hydroxyapatiet af te snijden. Deze stukjes worden daarna gekristalliseerd en kunnen op tanden worden geplakt. Enige probleem is dat het wel een dag duurt om het dunne laagje vast te maken op de tanden.

Bobbels 

''Zodra het op de tanden is geplakt, zie je er niets meer van. Zelfs onder een lamp is het amper te zien'', zegt professor Hontsu. In het laagje zitten wel enkele kleine gaatjes om lucht en vocht te laten ontsnappen, om bobbels onder het laagje te voorkomen.

De laagjes zijn nu doorzichtig, maar het is ook mogelijk om ze wit te maken om het gebit witter te laten lijken.

De uitvinding is nog niet te koop. Het duurt nog minstens 5 jaar voordat het laagje gebruikt kan worden bij tandbehandelingen. Maar het is wel over 3 jaar te gebruiken voor cosmetische toepassingen, aldus de professor over de vondst waar octrooi op is aangevraagd.