AMSTERDAM – De vrouwtjes van twee addersoorten blijken zo nu en dan mannetjes links te laten liggen en zichzelf voort te planten.

Dat schrijft een onderzoeksteam uit Oklahoma woensdag in Royal Society’s Biological Letters.

De maagdenbevalling is niet ongebruikelijk voor de bladluis, de wandelende tak of de mier, maar voor gewervelde diersoorten was het totvoorkort nog een extreem zeldzaam natuurverschijnsel

Bij slechts een paar slangen, hagedissen, vogels en haaien werd het fenomeen waargenomen, maar dan alleen in gevangenschap, zonder dat er mannetjes in de buurt waren. Ook bestaan er een aantal puur vrouwelijke hagedisachtigen die geen bevruchte eicel behoeven om jongen te baren.

Nesten

De twee Noord-Amerikaanse slangensoorten zijn vooralsnog de enige gewervelde dieren die zich zowel sexueel als asexueel kunnen voortplanten, ook als er wel mannetjes aanwezig zijn. De onderzoekers inspecteerden het DNA van 37 nesten nakomelingen. Van twee daarvan bleek het DNA volledig van de moeder afkomstig te zijn.

Keuzevrijheid om zich asexueel voort te planten kan een evolutionair voordeel zijn voor een diersoort. Een geïsoleerd vrouwtje is zo alsnog in staat om een kolonie te starten en daarmee de soort in stand te houden. Nadeel is dan wel dat haar nakomelingen het product zijn van je reinste soort van inteelt, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor hun gezondheid.

Moederskindje

Het is nog niet bekend of de moederskindjes zelf in staat zijn om zich voort te planten. Ook is het niet waarschijnlijk dat een dergelijk mechanisme nog eens bij zoogdieren met een placenta gevonden wordt. Het DNA van deze soorten, waaronder de mens, hebben zowel inbreng van een moeder als een vader nodig.