AMSTERDAM - Hersencellen verouderen op dezelfde manier als andere lichaamscellen, in tegenstelling tot het traditionele idee dat ze op een andere manier zouden verouderen.

Tot deze conclusie komen wetenschappers van de Newcastle University uit het Verenigd Koninkrijk in het tijdschrift Aging Cell.

Het verouderingsproces is diep geworteld in onze cellen. In het verleden toonden onderzoekers al aan dat bepaalde moleculaire processen er na celbeschadiging voor zorgen dat een cel niet meer kan delen.

Aan de andere kant ging men er vanuit dat dit verouderingsproces bij cellen die door hun specialisatie niet meer delen, zoals neuronen in de hersenen, op een andere manier verliep.

Celtype

Dit onderzoek bij oude muizen toont aan dat veroudering bij neuronen in de hersenen op precies dezelfde manier verloopt als bij fibroblasten, het belangrijkste celtype van onder andere de huid om bijvoorbeeld wonden te repareren.

Veroudering van een cel zorgt voor beschadigd DNA en dat zorgt er bij fibroblasten voor dat ze giftige stoffen gaan uitstoten. Dit maakt dat verouderde cellen naburige soortgenoten mee kunnen trekken in hun ondergang. Nu blijkt dit ook zo te werken bij neuronen.

Dementie

Omdat neuronen toch niet anders verouderen, stelt dit onderzoekers in staat om in de nabije toekomst op andere manieren tegen ouderdomsverschijnselen van het brein aan te kijken, zoals verschillende vormen van dementie en aanverwante verschijnselen die met neurodegeneratie te maken hebben.