AMSTERDAM - Rusland wil een grote basis bouwen op de maan voor wetenschappelijk onderzoek.

Dat zegt vicepremier Dmitri Rogozin dinsdag, meldt persbureau Reuters. Hij vindt dat Rusland zich dit ambitieuze project ten doel moet stellen om stappen te zetten in de wetenschap en om het Russisch ruimteprogramma nieuw nut te geven. Het ruimteprogramma heeft dringend een nieuwe concrete stimulans nodig, aldus de vicepremier.

Rogozin noemt het plan "groot, prestigieus en politiek". "In de ruimtesector is veel strijd tussen verschillende landen. Daarom hebben we een superdoel nodig, dat de wetenschap en industrie stimuleert."

Mislukkingen

De Russisch ruimtevaartorganisatie Roskosmos heeft verschillende dure mislukkingen te verduren gehad, die het aanzien van Rusland niet ten goede zijn gekomen.

Vorig jaar mislukte een missie om monsters van marsmaan Phobos mee te nemen naar de aarde. Vorige maand veroorzaakte een fout met een raket het verlies van een Russische en een Indonesische satelliet. Premier Dmitri Medvedev reageerde boos op de poging de satellieten in een baan om de aarde te brengen. Het aanzien van Rusland heeft een deuk opgelopen en de schuldigen moeten ter verantwoording worden geroepen, zei hij.

Met een maanbasis kan Rusland "ontsnappen aan de problemen die het land de afgelopen 20 jaar gevangen hebben gehouden", aldus Rogozin.

Wetenschappers vermoeden dat de maan waterreserves herbergt. Ook zou de maan mogelijk een bron zijn van verschillende mineralen.