AMSTERDAM - Nieuw vaccin beschermt tegen 3 van de 4 varianten van het denguevirus, de veroorzaker van knokkelkoorts.

Dat schrijven Franse en Thaise onderzoekers dinsdag in The Lancet. Knokkelkoorts is één van de meest voorkomende tropische infectieziektes. Het virus wordt verspreid door muggenbeten.

Bij volwassenen blijft het ziekbed vaak beperkt tot een eenvoudig griepje, maar in verschillende (sub)tropische landen is het één van de meest voorkomende doodsoorzaken onder kinderen. Bijna de helft van de wereldbevolking loopt dagelijks de kans op besmetting.

Er bestaat vooralsnog geen vaccin of geneesmiddel. Het onderzoek hiernaar wordt bemoeilijkt doordat er vier varianten van het virus rondwaren.

Vaccins die beschermen tegen de ene versie, kunnen de gevolgen van andere varianten verergeren. Verder lijkt knokkelkoorts alleen voor te komen bij mensen. Hierdoor kunnen middelen met potentie niet eerst getest worden op dieren.

Thailand

Het nieuwe onderzoek vond plaats in Thailand, de provincie Ratchburi, zo’n honderd kilometer ten westen van Bangkok. Er werkten ruim vierduizend kinderen mee van tussen de vier en elf jaar oud. Het geteste middel bleek te beschermen tegen drie van de vier virale varianten. De symptomen van de overgebleven ziekmaker werden niet erger door toediening van het vaccin.

Vervolgstudies gaan het middel nu testen in andere delen van de wereld. De virussen kunnen mutaties bevatten waardoor hetzelfde vaccin elders minder of misschien wel beter werkt.

Doordat het nieuwe middel niet alle virusvarianten het hoofd biedt, zal het de wereld niet verlossen van knokkelkoorts. Wel laat het voor het eerst zien dat een veilig vaccin tot de mogelijkheden behoort.