UTRECHT - Britse wetenschappers gebruiken moleculen uit zakpijpen om snellere en groenere computerchips te ontwikkelen. 

Wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen en St Andrews presenteerden vorige week op het British Science Festival 2012 een volledig nieuwe manier om computerchips te maken.

De bestanddelen voor de chip zijn afkomstig van de zakpijp, een op het Great Barrier Reef levend sponsachtig diertje.

Huidige computerchips bestaan grotendeels uit silicium. Een materiaal dat wordt vervaardigd uit zand of klei. Omdat dit natuurlijke producten zijn, lijkt dit misschien niet milieubelastend. Maar om een chip te maken zijn grote hoeveelheden zand nodig, dat verhit moet worden tot zo’n 3000 ˚C en vervolgens tal van chemische processen doorloopt.

Molecuul

In hun zoektocht naar een duurzamere methode om chips te maken, stuitte het onderzoeksteam op het molecuul patellamide, dat gemaakt wordt door de zakpijp Lissoclinum patella.

De wetenschappers ontwikkelden vervolgens een manier om de stof te herontwerpen en te produceren met behulp van schone biologische processen.

De op deze manier geproduceerde patellamide wordt niet zo zeer vervaardigd als wel gegroeid in een reageerbuis. Er is dus weinig energie voor nodig. Dit betekent niet alleen dat een chip van patellamide veel milieuvriendelijker is dan een chip van silicium, maar het groeiproces levert ook voordelen op voor de snelheid van de chip.

Structuren

Het groeien van zo’n nieuwe chip zou namelijk molecuul voor molecuul gebeuren. Dit betekent dat de structuren op de chip dichter op elkaar kunnen liggen dan op de huidige chips. En hoe meer van zulke structuren er op het oppervlak van een chip liggen, hoe sneller hij is.

Wanneer de eerste volledige chip van het nieuwe materiaal gemaakt wordt is vooralsnog onduidelijk.

Afgaande op een uitspraak van professor Marcel Jaspars, één van de onderzoekers, lijkt het in elk geval niet binnenkort te zijn. Hij geeft aan dat dit onderzoek slechts één van de vele is die zijn onderzoeksgroep doet naar de toepassingen van de natuurlijke bronnen van de oceaan.