AMSTERDAM - Amerikaanse biologen gaan bijen volgen die zich na besmetting met een parasitair vliegje gaan gedragen als zombies.

Ze hebben een groot aantal bijen uitgerust met minuscule radiozendertjes.

Vorig jaar ontdekten de biologen dat de vrouwelijke parasitaire vlieg Apocephalus borealis honingbijen kan besmetten en publiceerden dat in PLoS ONE.

Het vliegje gaat letterlijk op de rug van de bij zitten, zoals Nils Holgersson op de rug van de gans, en brengt de gastheer zo van streek dat die ’s nachts zijn nest verlaat en op zoek gaat naar kunstlicht. Hij blijft net zo lang rondjes vliegen tot hij er dood bij neer valt. Zeven dagen later kruipen er kleine vliegenlarfjes uit het karkas van de bij.

Uit een analyse bleek dat de bijen en vliegjes vaak het virus Nosema ceranae bij zich dragen. Dat virus wordt in verband gebracht met de bijenverdwijnziekte, die zowel in de VS als in Europa sinds 2006 jaarlijks zo’n eenderde van de bijenvolken doet sterven.

Zombeewatcher

Op de website www.zombeewatch.org roepen ze burgers op mee te werken aan het project, door zelf 'zombeewatcher' te worden. Zij kunnen helpen door foto’s te uploaden van mogelijke zombiebijen.

De onderzoekers hopen met hun zombeewatch-project meer te weten te komen over bijensterfte. De gezenderde bijen wonen in een speciaal door de onderzoekers ingerichte bijenkorf.

Overdag

De informatie die hun gedrag oplevert moet de onderzoekers leren of de bijen alleen ’s nachts op commando van de vliegjes uitvliegen of ook overdag. Ook willen ze te weten komen of besmette bijen in het nest worden lastig gevallen door hun soortgenoten en dus mogelijk worden weggepest.