AMSTERDAM - De uitbraak van de schadelijke paprikasnuitkever in het Westland is voorbij. Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag bekendgemaakt.

De afgelopen maanden raakten vier bedrijven in het Westland geïnfecteerd.

De kever, die oorspronkelijk voorkomt in het zuiden van de Verenigde Staten en in Midden-Amerika, werd vorige maand aangetroffen in de kassen van twee paprikatelers. Deze week werd het beestje opnieuw bij twee bedrijven gevonden. Bij alle vier bedrijven is plantmateriaal afgevoerd en vernietigd.

Onderzoek

De NVWA heeft uitgebreid onderzoek gedaan om te bepalen of de kever zich verder heeft verspreid. Alle telers in een straal van een kilometer rond de besmette kassen zijn geïnspecteerd. De inspecteurs hebben ook alle bedrijven die zaken doen met de telers bezocht, en nog eens bij 75 paprikabedrijven elders in het land steekproeven uitgevoerd.

Bij geen van deze controles werd de kever aangetroffen. De NVWA gaat er dan ook van uit dat de uitbraak voorbij is. Desondanks blijft de NVWA de komende tijd risicolocaties inspecteren, liet staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Schade

Normaal gesproken draaien de bedrijven zelf voor de geleden schade op. Aangezien de kever nog nooit eerder in Nederland was aangetroffen, hebben de sector en Bleker besloten vijftig procent van de geleden schade voor hun rekening te nemen.

"Het is nu wel zaak dat voor dit soort problemen een structurele oplossing komt", zegt Bleker. "Ik heb er daarom bij het bedrijfsleven op aangedrongen om snel het Plantgezondheidsfonds uit te breiden om getroffen bedrijven te ondersteunen."