AMSTERDAM - Het bekijken van schokkende televisiebeelden heeft gevolgen voor mentale en lichamelijke gezondheid, blijkt uit nieuw onderzoek van de Californische universiteit UC Irvine.

Een deel van een testgroep van 1322 Amerikanen kreeg herhaaldelijk beelden te zien van de aanslagen van 11 september en de oorlog in Irak. Dit bleek bij hen te leiden tot meer fysieke en psychologische klachten dan de groep die weinig van deze beelden had gezien.

Acute stress

Nadat rekening werd gehouden met de mentale gezondheid van de deelnemers vóór 9/11, de demografische kenmerken en eerdere trauma’s, werd berekend dat mensen die vier uur of langer naar beelden van de aanslagen of de Irak-oorlog hadden gekeken, meer kans hadden op symptomen van acute stress.

Naderhand gaven deze mensen aan ook last te hebben van post-traumatische stresssymptomen.

Gewelddadig

“Deze resultaten wijzen erop dat blootstelling aan gewelddadige beelden een manier is waarop een collectief trauma tot stand komt”, zegt onderzoekster Roxanne Cohen Silver. “Onze bevindingen zijn relevant omdat schokkende beelden tegenwoordig een groter publiek bereiken via YouTube, sociale media en smartphones.”

De resultaten worden gepubliceerd in de volgende uitgave van Psychological Science.